پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان یا حفره های روی دندان هنگاهی ایجاد می شوند که مینای دندان ساییده می شود و هسته دندان بیرون قرار می گیرد. هنگام غذا خوردن بر روی دندان ها پلاک ایجاد می شود که می تواند در کمتر از 20 دقیقه باعث پوسیدگی دندان شود.

پوسدگی ها نواحی آسیب دیده دائمی در سطح سخت دندان هستند که به منافذ یا سوراخ های کوچک تبدیل می شوند.

پوسیدگی دندان یکی از مشکلات رایج سلامت در جهان است. آنها به ویژه در کودکان، نوجوانان و بزرگسالان مسن شایع هستند. اما هر کسی که دندان دارد ممکن است دچار پوسیدگی شود، از جمله نوزادان.

پوسیدگی های دندان اگر درمان به موقع نشوند عمیق تر و بیشتر می‌شوند و عمق بیشتری از دندان‌ها را مورد حمله و آسیب قرار می‌دهند. آنها می توانند منجر به دندان درد شدید، عفونت و از دست دادن دندان شوند.

علل پوسیدگی دندان

علل رایج پوسیدگی دندان عبارتند از:

  • بهداشت دهان و دندان ناکافی
    سریع ترین راه برای پوسیدگی دندان، کوتاهی در مراقبت از دندان است. مسواک نزدن یا نخ دندان نکشیدن به طور منظم و عدم استفاده از دهانشویه دندان های را در برابر پوسیدگی آسیب پذیر می کند. مسواک زدن هر بار کمتر از دو دقیقه نیز می تواند منجر به پوسیدگی شود.
  • تغذیه بد
    اگر مقدار زیادی غذاها و نوشیدنی های شیرین مصرف می کنید یا رژیم غذایی سرشار از نشاسته دارید، دهان خود را با قندهایی پر می کنید که باکتری ها می توانند از آنها تغذیه کنند. غذاهای بسیار اسیدی نیز با تضعیف مینای دندان به پوسیدگی دندان کمک می کنند.
  • شکاف های عمیق دندان و مشکلات مینای دندان
    برای دندان هایی که به طور طبیعی مینای ضعیفی دارند، آسیب به لایه بیرونی حتی آسان تر است. تمیز کردن دندان‌هایی که شکاف‌های ذاتاً عمیق دارند سخت‌تر است، که به پلاک فضای بیشتری برای رشد می‌دهد.
  • خشکی دهان
    لیزوزیم آنزیمی است که در بزاق شما وجود دارد و به طور طبیعی رشد پلاک را مهار می کند. خشکی بیش از حد دهان حضور این آنزیم پیشگیری کننده را کاهش می دهد و توانایی آن را برای مبارزه با باکتری ها محدود می کند و منجر به پوسیدگی دندان می شود.
  • دندان قروچه
    بسیاری از مردم متوجه نمی شوند که دندان قروچه دارند، زیرا اغلب در هنگام خواب این اتفاق می افتد. ساییدن دندان ها روی هم، مینای دندان را از بین می برد و این امر آنها را مستعد پوسیدگی می کند.
  • ژنتیک
    برخی افراد به دلیل عوامل ارثی، بیشتر مستعد پوسیدگی دندان هستند. در حالی که هیچ کاری نمی توانید انجام دهید تا به طور خاص به این علت رسیدگی کنید، اما می توانید در بهداشت دهان و دندان خود مراقب باشید تا مشکل را به حداقل برسانید.
مراقبت از پوسیدگی دندان
  • تغییر در روال
    هر گونه فاکتور سبک زندگی جدید، مانند رژیم غذایی، استرس، شغل جدید، خانه جدید یا شروع مدرسه می تواند بر عادات بهداشت دهان و دندان شما تأثیر بگذارد. پاسخ های ایمنی کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد، بنابراین هر عامل جدید می تواند باعث خشکی دهان و التهاب شود.
  • بیش از حد مسواک زدن
    مسواک زدن خیلی محکم  با یک برس خیلی زبر نیز دندان ها را در معرض پوسیدگی قرار می دهد. ملایم باشید و هنگام مسواک زدن عجله نکنید تا از مینای دندان خود محافظت کنید و اجازه ندهید پوسیدگی به عمق دندان برسد.
    رکود لثه
    هنگامی که که لثه‌ها در اثر بیماری لثه عقب می‌کشند، قسمت بیشتری از دندان را معرض آسیب قرار می‌دهد و ناحیه بیشتری از دندان را مستعد پوسیدگی می‌کند.
  • اجتناب از دندانپزشک
    مراجعه نکردن به دندانپزشک او را از تشخیص زودهنگام پوسیدگی دندان یا توجه به رفتارهای مشکل زا که می تواند منجر به پوسیدگی دندان شود، باز می دارد. شما باید هر شش ماه یک بار برای معاینه معمول و تمیز کردن عمیق به دندانپزشک مراجعه کنید، در این مدت دندانپزشک شما می تواند در مورد هر موضوعی صحبت کند و به جلوگیری از مشکلات بعدی کمک کند.
راه جلوگیری از پوسیدگی دندان

در اینجا چند نکته برای کمک به جلوگیری از پوسیدگی دندان وجود دارد:

  • از خمیر دندان حاوی فلوراید بعد از خوردن یا آشامیدن استفاده کنید. برای تمیز کردن بین دندان ها، از نخ دندان استفاده کنید یا از پاک کننده بین دندانی استفاده کنید.
  • مراجعه به دندانپزشک را فراموش نکنید. دندان ها را به طور مرتب و حرفه ای تمیز کنید و معاینات دوره ای و منظم را انجام دهید.
  • از درزگیر های دندانی استفاده کنید. درزگیر ها یک پوشش پلاستیکی محافظتی می باشد که روی سطوح دندان های عقبی گذاشته می شود. درز ها شیارهایی که غذا را جمع آوری می کند را  می بندد و از مینای دندان در مقابل پلاک و اسید محافظت می کند.
  • خوردن میان وعده مکرر و نوشیدنی های به غیر از آب باکتری های دهانی را افزایش می دهد. و این باکتری ها اسید تولید می کنند که مینای دندان را از بین می برد. از خوردن مکرر میان وعده و نوشیدنی های غیر از آب در طول روز خودداری کنید.
  • بعضی از مواد خوراکی و غذا ها برای دندان مفید است.از خوردن غذاهای که برای مدت طولانی میان دندان ها گیر می کنند خودداری کنید. و بهتر است بعد از خوردن همچین خوراکی هایی سریعا دندان ها را تمیز کنید. بعضی غذاهایی مثل میوه ها و سبزجات تازه بزاق دهان را افزایش می دهند و نوشیدنی هایی مثل قهوه و چای به شستن ذره های غذا از روی دندان کمک می کند.
  • درمان های فلوراید را در فراموش نکنید. بهتر است دندانپزشک به صورت دوره ای درمان فلوراید را توصیه کند، مخصوصا اگر فلوراید کافی را از طریق آب آشامیدنی حاوی فلوراید و سایر منابع دریافت نکنید.
  • درمان های ترکیبی جویدن آدامس زایلیتول دار به همراه فلوراید تجویزی و شستشوی ضد باکتری می تواند به کاهش خطر ایجاد حفره کمک کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *